Maalämpö

Maalämpö Tampere

Maalämpö Nokian, Tampereen ja  Pirkanmaan alueella – kokonaistoimitus – Lämpö kurko Oy

Mitä maalämpö on ja miten saat sillä edullista energiaa kodin lämmittämiseen?

Maalämpö on luonnon omaa puhdasta energiaa. Auringon lämpösäteily lämmittää maaperää, kalliota ja vesistöjä. Lämpö saadaan talteen lämmönkeruuputkistolla ja maalämpöpumpulla ja siitä saatavalla lämpimällä vedellä lämmitetään rakennusta vesipattereiden tai vesikiertoisen lattialämmityksen avulla. Kodissa tarvittava käyttövesikin lämmitetään maalämmön avulla.

Useimmiten lämmönkeruuputkisto asennetaan kallioon porattuun syvään lämpökaivoon. Mutta jos tontilla on tilaa, niin putkisto voidaan asentaa myös maan alle vaakatasoon reilun metrin syvyyteen. Lämmön talteenottoon voidaan hyödyntää myös rakennuksen lähistöllä olevaa vesistöä, jonne putket voidaan myös asentaa.

Maalämmöstä on viime vuosina tullut erittäin suosittu lämmitysmuoto, koska se tulee ajan myötä huomattavasti edullisemmaksi kuin esimerkiksi öljylämmitys, sähkölämmitys tai kaukolämpö. Uusiutuvana ja ympäristöystävällisenä energianlähteenä maalämpö on kestävä tulevaisuuden valinta ja se nostaa kiinteistön jälleenmyyntiarvoa. HSY:n tutkimuksen mukaan jopa yli 50% lämmitysjärjestelmän  uusijoista suunnittelee harkitsevanva siirtymistä maalämpöön.

Maalämmön hyödyt

  • Säästä rahaa – maalämpö mahdollistaa jopa 70 % säästöt lämmityskuluissa. Omakotitalossa tämä tarkoittaa jopa 2000-3000 € vuosittaisia säästöjä

  • Ympäristöystävällinen –maalämpö pienentää omakotitalon lämmityksestä koituvia hiilidioksidipäästöjä 70-80 % joka vuosi, mikä vastaa 25 000 km henkilöautolla ajamisen päästöjä

  • Huoleton ja toimintavarma – maalämpöpumppu on lähes huoltovapaa, sen käyttöikä on 20-30 vuotta

  • Vie vähän tilaa – maalämpöpumppu on jääkaapin kokoinen laite, joten se ei vie arvokkaita neliöitä teknisestä tilasta

  • Nostaa kiinteistön arvoa – maalämmöstä on tullut suosittu ja trendikäs lämmistymuoto ilmastonmuutoksen takia. Investoimalla maalämpöön nostatte kiinteistön arvoa ja säästätte lämmistykuluissa. HSY:n tutkimuksen mukaan yli 50% lämmitysjärjestelmän uusijoista harkitsee siirtymistä maalämpöön.

Maalämpö Tampere - siirtyminen maalämpöön puolittaa lämmityskulut pitkällä aikavälillä Lämpö Kurko Oy

Maalämpö säästää jopa 70% lämmityskuluissa

Maan varastoimaa energiaa on saatavissa loputtomasti ja siitä ei synny lainkaan päästöjä luontoon. Maalämmön ansiosta kotisi lämpeää omasta pihasta saatavalla lämmöllä ja lämmityskulusi laskevat jopa neljäsosaan aiemmasta.

Esimerkkilaskelma siirtymisestä sähkölämmityksestä maalämpöön

Sähkölämmityksestä maalämpöön siirtyminen tuotti 2472 € vuosittaiset säästöt

260 neliön omakotitalossa oli sähköllä lämmitetty lämminvesivaraaja sekä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Vuosittainen lämmittämiseen kului 3840 €.

Olemassaolevan lämminvesivaraajan rinnalle asennettiin 100 litran käyttövesivaraaja sekä maalämpöpumppu, jonka lämpökaivona on 240 metrin porakaivo. Kotitalousvähennyksen jälkeen koko projektin nettokustannus oli 16 123 €.

Nyt sähköä kuluu vuodessa 11 400 kWh (aiemmin 32 000 kWh). Sähkön hinta on 0,12 €/kWh. Tällöin aiempi 3 840 € lämmitysenergiakustannus tippui 1 368 euroon, joten säästöksi muodostuu 2 472 €/vuosi. Takaisinmaksuaika on n. 6,5 vuotta (16 123 € / 2 472 € ≈ 6,5)

Minkä tyyppisiin kiinteistöihin maalämpöpumpun asennus on hyvä vaihtoehto?

Maalämpö saneerauskohteeseen

Usein vanha öljy-, sähkövaraaja ja puukattila on vaihdettavissa maalämpöjärjestelmään. Tällöin kiinteistössä olevia öljy- tai sähkölämmitykselle mitoitettuja vesipattereita tai vesikiertoista lattialämmitystä ei tarvitse vaihtaa, ja vanhan järjestelmän päivittäminen käy ilman suuria lisäkuluja.

Tarvittavan investoinnin määrä riippuu olemassa olevan järjestelmän toiminnasta, lämmönkeruuputkiston asennuspaikasta (kallio, pintamaa tai vesistö) ja rakennuksen energiantarpeen määrästä eli rakennuksen koosta.

Vanha lämmitysjärjestelmä voidaan jättää myös lisä- tai varajärjestelmäksi maalämpöjärjestelmän rinnalle. Lisäjärjestelmä voidaan pistää käynnistymään automaattisesti talven huippupakkasilla.

Maalämpö uudisrakennukseen

Ympäristöystävällinen maalämmitysjärjestelmä on erittäin suosittu lämmitysmuoto edullisen käytön sekä huolettomuutensa vuoksi. Vanhempien öljylämmitysjärjestelmien toimintaa piti tarkkailla, mutta maalämpöjärjestelmä tekee kodin lämmittämisen luotettavaksi ja varmatoimiseksi.

Kompaktin kokoinen maalämpöjärjestelmä on kooltaan pienempi kuin öljylämmitysjärjestelmät ja siksi ei tarvitse paljon tilaa. Näin uudisrakentamisessa säästetään arvokkaita rakennusneliöitä muuhun käyttöön.

Maalämpö sopii pientaloihin, sekä isompiin kiinteistöihin

Mitä isompi kiinteistö, sitä kannattavampi investointi maalämpö on

Järjestelmä on sitä kannattavampi, mitä suurempi rakennus ja energiankulutus ovat. Maalämpö on erittäin suosittu lämmitysjärjestelmä pientaloissa, mutta sitä käytetään nykyisin suuressa määrin myös kerros- ja rivitaloissa sekä liike- ja toimistorakennusten lämmitysjärjestelmänä.

Kuinka hyvin tontti soveltuu maalämmön talteenottoon?

Kaikille tonteille ei ole mahdollista asentaa lämmönkeruuputkistoja.

Varaa aika maksuttomaan kartoituskäyntiin, jossa selvitämme soveltuuko tontti maalämmön talteenottoon.

Maalämmön hinta ja käyttökustannukset

Maalämmön hinta koostuu maalämpöpumpusta, lämpökaivon porauksesta, asennustöistä ja kytkennöistä olemassaolevaan lämmönjakoverkostoon ja mahdollisista vanhan lämmityslaitteiston purkutöistä. Uudiskohteen rakentamisen yhteydessä asennettu maalämpö on yleensä edullisempi kuin remontoitavan kohteen maalämpö.

Tyypillisesti omakotitaloon tehtävä maalämpöprojekti on kokonaiskustannuksiltaan noin 15 000 – 25 000 euroa riippuen kohteesta. Säästöt lämmityskustannuksissa ovat maalämmöllä yleensä suuremmat kuin maalämpöä varten mahdollisesti otetun lainan lyhennys- ja korkokustannukset, joten maalämpö säästää rahaa heti asentamisestaan lähtien.

Lattialämmitys on kaikkein energiatehokkain vesikiertoinen lämmitystapa maalämpöpumpun kanssa, mutta remonttikohteissa kannattaa yleensä hyödyntää jo olemassa oleva vesikiertoinen patteriverkosto.

Remontoitavissa kohteissa kustannuksia voi nostaa vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän puuttuminen, jolloin on rakennettava koko vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmä alusta asti, kun maalämpö otetaan käyttöön.

Maalämmön käyttökustannukset

Maalämpöön siirtyminen on kannattavaa omakotitalossa, jossa on sähkö- tai öljylämmitys, puu-tai pellettikattila tai kaukolämpö. Maalämmön edullisuus perustuu siihen, että noin 70 % lämmitysenergiasta on omalta tontilta saatavaa ilmaista maalämpöä eli maalämpöpumpun käyttöön kuluu vain 30 entisistä energiakustannuksista. Esimerkiksi jos koko vuoden energiakustannukset oli 3000 € vanhan järjestelmän kanssa, niin maalämpöön siirtymisen jälkeen kustannukset on vain 1000 € vuodessa ja säästöjä kertyy 2000 € per vuosi.

Kun entinen lämmitys vaihdetaan maalämpöön, maalämpöhankintaa varten mahdollisesti otetun lainan lyhennys- ja korkokulut voidaan kattaa lämmityskulujen säästöillä ja usein rahaa jää vielä yli.

Vanhan lämmitysjärjestelmän muuntamiseen maalämpöön on saatavilla erilaisia avustuksia! Tutki mikä sopii teidän tilanteeseen parhaiten

ARA:n energia-avustus jopa 4000 €

Valtiolta on mahdollista saada tukea kiiteistön maalämpöremonttiin. Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA:lta on voinut vuoden 2020 alusta lähtien on hakea energia-avustusta hankkeisiin, joilla parannetaan taloyhtiön tai pientalon energiatehokkuutta.

Voit saada korotettua kotitalousvähennysta 2022

Omakotiasujat voivat vaihtoehtoisesti hyödyntää kotitalousvähennyksen, kun kyseessä on lämmityksen vaihtaminen maalämpöön. Maalämpöremontin hinta sisältää paljon työn osuutta suhteessa materiaaleihin, jolloin kotitalousvähennys pienentää maalämmön hintaa tuntuvasti. Vuonna 2022 on tarjolla korotettua kotitalousvähennystä energiaremontteihin.

ELY-keskukselta voi hakea tuke öljylämmityksestä luopumiseen

Jos pientaloa on aikaisemmin lämmitetty öljylämmityksellä ja nyt ollaan suunnittelemassa lämmitysmuodon vaihtamista ympäristöystävällisemmäksi, niin ELY- keskus tarjoaa avustusta muutokseen.

Harkitsetko maalämmön hankkimista Nokian, Tampereen tai Pirkanmaan alueella? Ole yhteydessä Lämpö Kurko:n asiantuntijaan.

Maalämpö Tampere - Lämpö kurko asentaa maalämpölämmityksen koko Pirkanmaan alueellaKäytämme asennuksissamme UUDEMMAN SUKUPOLVEN Nibe – maalämpöpumppuja

Nibe maalämpöpumput on suunniteltu niin omakotitalojen kuin kiinteistöjenkin lämmitykseen. Lämpöpumput ovat äärimmäisen käyttäjäystävällisiä sekä asennuksen että käytön kannalta. Nibe maalämpöpumput edustavat alansa huippua uuden sukupolven tekniikallaan ja edeltäjiään taloudellisemmalla käytöllä.

Lue lisää Nibe maalämpöpumpuista

 

Tilaa kotiisi veloitukseton energiansäästökartoitus tai pyydä tarjous

Selvitä, kuinka paljon voisit säästää puhdasta rahaa

Ota yhteyttä ja kutsu asiantuntijamme tutustumaan kotiisi tai kiinteistöösi. Selvitämme mikä lämmistymuoto sopii teille parhaiten ja kuinka paljon säästöjä saatte.

Laskemme säästösi maalammöllä ja annamme arvion:

  • Säästöjen määrästä vuodessa
  • Maalämpösijoituksen takaisinmaksuajasta
  • Tuottojen määrästä kuukaudessa

Jos maalämpöjärjestelmä ei ole sovelias kiinteistön lämmöntarpeisiin, niin tarjoamme myös muita vaihtoehtoja kuten:

Näitä kysytään myös

Voiko maalämpöjärjestelmä hyödyntää vanhoja vesipattereita?

Kyllä voi. Lämpökurkon käyttämä Nibe – maalämpöpumppu tuottaa hyvällä hyötysuhteella jopa 65-asteista vettä. Aikaisemmin öljy- tai sähkölämmitykselle mitoitettuja pattereita ei tarvitse vaihtaa, joten vanhan järjestelmän päivittäminen käy ilman suuria lisäkuluja.

Miten lämpökaivon poraus tapahtuu?

Yhteistyökumppanimme pieni mutta tehokas porausvaunu pääsee lähelle teknistä tilaa. Vaakaveto-oja kaivolta talolle on lyhyt ja se kaivetaan useinmiten lapiolla. Säästämme pihassasi olevat rakennelmat ja istutukset. Huolehdimme, että maalämpötoimitus sujuu siististi ja turvallisesti.

Minkäkokoisiin kiinteistöihin maalämpö sopii?

Maalämpö on järkevin ratkaisu suuriin omakotitaloihin ja kiinteistöihin, joissa lämmityskustannukset muilla ratkaisuilla ovat tällä hetkellä jopa useita tuhansia euroja vuodessa. Maalämpöpumppujen teho ja maalämpökaivojen syvyys mitoitetaan aina kohteen mukaan. Maalämpö tuo säästöä erittäin paljon myös kerrostaloissa ja rivitaloissa.

Kuinka paljon sähköä maalämpöpumppu kuluttaa?

Maalämpöpumppu kuluttaa 30-40% tuottamastaan energiasta.

Voidaanko maalämpöpumppu asentaa vain kesällä, kun lämpöä ei enää tarvita?

Maalämpöpumpun asennuksesta aiheutuva lämpökatko on niin lyhyt, että vaihto voidaan suorittaa myös talvella. Tarvittaessa lämpöä voidaan tuottaa väliaikaisratkaisulla asennuksen ajan.

Miten maalämpöpumppu toimii?

Maalämpöpumppu muuttaa lämmönkeruuputkiston keräämän + 5 asteisen veden kompressotekniikalla jopa + 65 asteiseksi ja lähettää sen joko vesipattereihin tai vesikäyttöiseen lattialämmityskiertoon. Maalämmöstä saadaan myös kodin lämmin käyttövesi.

Saat maalämpöpumpun ja maalämpöä Tampereen ja Pirkanmaan alueella parhaiten Lämpökurkolta

Ota yhteyttä

Puhelin: 040 412 0478
Sähköposti: myynti@lampokurko.fi
Pyydä tarjous tai maksuton energiansäästökartoitus